Ochotnický spolek Tyl
„Divadlo vychází ze života a do života se vrací“    J. K. Tyl

Ochotnický spolek Tyl byl založen v červnu 1843 kutnohorským lékařem MUDr. J. J. Štietkou a veřejnosti se uvedl představením Svatba při lucernách. Spolek tehdy hrál v prostorách budovy Městských ostrostřelců, která je dnes součástí kulturního domu Lorec. Během své více než 140leté historie působil na mnoha místech v Kutné Hoře, například v sále Měšťanské besedy, v hotelu Pošta, v hotel Černý kůň, U Slovanské lípy, v budově bývalé reálné školy apod.

V roce 1928 si Ochotnický spolek Tyl pronajal sál tzv. Biorezidence (dnes obchodní dům Dospiva), označované jako Prozatímní Tylovo divadlo. V této době však již probíhají jednání o stavbě budovy Městského divadla, jehož název kolidoval mezi označením Tylovo a Havlíčkovo. Stavební práce byly zahájeny 7. září 1931 na tehdejší Riegerově, dnes Masarykově ulici, kde nakonec vyrostlo podle projektu bratří Hrabů - Městské Tylovo divadlo. To bylo slavnostně otevřeno 12. listopadu 1933 hrou J. K. Tyla Jiříkovo vidění. Provozovatelé divadla se měnili v návaznosti na dobové situace, a tak se historický název Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře vrátil až roku 1990. Na realizaci stavby divadla se velmi výrazně podílel i Ochotnický spolek Tyl.

Název spolku se měnil v průběhu let až se rovněž v roce 1990 vrátil k původnímu pojmenování, pod nímž byl v roce 1843 založen.